Obiad czwartkowy
1,5 kg ugotowanych grzybów leśnych
0,5 kg białej twardej cebuli
0,5 szklanki oleju roślinnego
1 średniej wielkości seler
3 korzenie pietruszki
3 marchewki
3 małe puszki koncentratu pomidorowego
2,5 łyżki cukru
sól, pieprz
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Grzyby ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystygnięciu pokroić w grubą kostkę i wymieszać z jarzynami. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić i zagotować. Można podawać zaraz po przyrządzeniu na ciepło lub zimno, albo włożyć do słoiczków i po 30 minutowej pasteryzacji przechowywać w ciemnym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?