Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z grzybów po grecku

Redakcja
Sposób przyrządzenia:

Obiad czwartkowy

1,5 kg ugotowanych grzybów leśnych
0,5 kg białej twardej cebuli
0,5 szklanki oleju roślinnego
1 średniej wielkości seler
3 korzenie pietruszki
3 marchewki
3 małe puszki koncentratu pomidorowego
2,5 łyżki cukru
sól, pieprz
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Grzyby ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystygnięciu pokroić w grubą kostkę i wymieszać z jarzynami. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić i zagotować. Można podawać zaraz po przyrządzeniu na ciepło lub zimno, albo włożyć do słoiczków i po 30 minutowej pasteryzacji przechowywać w ciemnym miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski