Sałatki na Boże Narodzenie 2023. Pyszne, niebanalne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]
Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem
Składniki na dużą salaterkę
duży słoik pieczarek marynowanych
puszka zielonego groszku
4 ziemniaki
4 marchewki
czerwona papryka
jeden podwójny filet z kurczaka
4 jajka
100 g żółtego sera
mały słoik majonezu
przyprawa gyros
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.
Przepis Andżeliki Knop