Sałatki na Boże Narodzenie 2023. Pyszne, niebanalne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]
Sałatka rybna z filetów morszczuka z sosem pomidorowym
Składniki
0,75 kg filetów z morszczuka
szklanka wody
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
4 cebule
200 g przecieru pomidorowego
3 jajka
3/4 szklanki mąki
olej
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dolać wodę i dusić do miękkości. Dodać: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusić 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić na trzycentymetrowe kawałki, maczać w powstałym cieście i smażyć na złoty kolor.
Wystudzoną rybę ułożyć warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podawać na zimno.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej