Sałatki na Boże Narodzenie 2023. Pyszne, niebanalne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"