Sałatki na Boże Narodzenie, które będą ozdobą świątecznego stołu. Wyglądają efektownie i obłędnie smakują [PRZEPISY]
Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia. Smakuje obłędnie i dobrze wygląda
Składniki
5 śledzi a'la Matjas
150 g majonezu
40 g cebuli
120 g ogórków konserwowych
50 g orzechów włoskich
120 g ziemniaków
120 g buraków
3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy