Sałatki na Boże Narodzenie, które będą ozdobą świątecznego stołu. Wyglądają efektownie i obłędnie smakują [PRZEPISY]
Sałatka z tortellini, selera i jajek. Prosta i pyszna
Składniki:
1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
1 mały słoiczek selera wybornego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 pęczki szczypiorku
ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
sól, pieprz - do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo - ok. 12 minut.
Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek, czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Przepis Joanny Tokarz