Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki na Wielkanoc. Świąteczne sałatki, które cieszą oko i podniebienie [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jakie sałatki przygotować na Wielkanoc? Zobacz przepisy na pyszne sałatki, które nie tylko wybornie smakują, ale i ładnie wyglądają.
Jakie sałatki przygotować na Wielkanoc? Zobacz przepisy na pyszne sałatki, które nie tylko wybornie smakują, ale i ładnie wyglądają. Fot. archiwum
Jakie sałatki można przygotować na święta wielkanocne? Czym zaskoczyć gości? Zapomnij o tradycyjnej sałatce jarzynowej! Sałatka nicejska, sałatka warstwowa z szynką, kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów, czy w końcu modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami – oto nasze propozycje na smaczne i niebanalne sałatki na świąteczny stół.

Jaka jest najlepsza sałatka wielkanocna? Wszystko zależy oczywiście od naszych kubków smakowych. Wiadomo, że najpopularniejszą sałatką na wielkanocnym stole jest klasyczna sałatka jarzynowa. My jednak polecamy nieco inne, niebanalne sałatki na Wielkanoc 2023. Czym zaskoczyć gości? Sałatką! Oryginalną, nietypową, lekką, ale po prostu pyszną! Zobacz przepisy.

Spis treści

Sałatka nicejska [PRZEPIS]

Sałatka nicejska.
Sałatka nicejska.

To klasyczny przysmak rodem z Francji. W opinii słynnego kucharza Gordona Ramseya to jedna z najlepszych sałatek.

Składniki

  • 1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • 2 jaja
  • 150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.
Przepis fermy drobiu Jokel

Sałatka warstwowa z szynką [PRZEPIS]

Sałatka warstwowa z szynką.
Sałatka warstwowa z szynką.

Składniki:

  • 200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
  • 200 g szynki (np. z Wadowic Dobrowolscy)
  • 300 g selera konserwowego
  • 5 jaj
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 papryki czerwone
  • majonez

Wykonanie
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.

Sałatka z brokułami [PRZEPIS]

Sałatka z brokułami.
Sałatka z brokułami.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 6 jaj rozmiar M lub L
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Brokuły oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i oliwy. Po ostudzeniu dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem i keczupem. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów [PRZEPIS]

Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów.
Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów.

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 duże mango
  • 100 g mieszanki orzechów Bakalland
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • 100 gram sera koziego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Miks sałat wykładamy na talerze (lub do jednego większego naczynia). Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w paski polędwiczkę. Mango kroimy w kostkę i układamy na sałacie, ser kozi delikatnie ścieramy dodajemy posiekane orzechy i również układamy na pozostałych składnikach. Tak samo postępujemy z upieczonymi plastrami polędwicy.
Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos: miód, sok z cytryny i musztardę mieszamy z sobą za pomocą energicznych ruchów, dodajemy szczyptę pieprzu i soli. Gotową sałatę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, owocami i pestkami dyni [PRZEPIS]

Sałatka z grillowanym kurczakiem, owocami i pestkami dyni.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, owocami i pestkami dyni. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka oleju
  • 6 liści sałaty masłowej
  • 150 g truskawek
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
3 grejpfruty czerwone

Wykonanie
Pierś z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszać z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą natrzeć kurczaka. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie kurczaka ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 15 minut z każdej strony. Przestudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki. Winogrona obrać z kiści i przekroić na pół.
Sałatkę opłukać i rozdrobnić. Do sałaty dodać truskawki, kurczaka, winogrona, kukurydzę oraz pestki dyni. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać w salaterkach przygotowanych z grejpfrutów.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami [PRZEPIS]

Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami.
Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami.

Składniki

  • 100 g mozzarelli w kulkach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • garść miksu sałat
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • łyżka oliwy czosnkowej
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem.

Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami [PRZEPIS]

Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami.
Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami.

Składniki

  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • pestki z granatu
  • 2 mandarynki
  • 1 mała cebula
  • 250 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie
Warzywa i owoce (pomidory, ogórki, cebulę, mandarynki) kroimy w drobną kostkę, pietruszkę i miętę siekamy, rozdrabniamy pistacje. Całość łączymy z kaszą i pestkami granatu. Polewamy oliwą i sokiem z limonki. Doprawiamy pieprzem.

Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami.
Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami.

Składniki

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 4 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g zielonych oliwek
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 1 cytryna
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.

Zobacz też przepisy na pyszne ciasta na Wielkanoc:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatki na Wielkanoc. Świąteczne sałatki, które cieszą oko i podniebienie [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski