Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Seler – oczyszcza i odchudza

(DD)
Z selera naciowego przyrządzamy sałatki i zdrowe, zielone soki
Z selera naciowego przyrządzamy sałatki i zdrowe, zielone soki Fot. 123RF
ZDROWIE NA TALERZU. Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Nic w tym dziwnego, warzywo pomaga trawić tłuszcze, pobudza przemianę materii, usuwa jej szkodliwe produkty uboczne (m.in. kwas moczowy, który zamienia się w kryształki odkładające się w stawach; jedzenie selera poleca się więc osobom mającym problemy ze stawami) i doskonale oczyszcza organizm z toksyn.

Nie jest kaloryczny – w 100 g bulwy selera jest zaledwie 7 kcal, a w naci tylko 4-5 kcal.

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, zawiera dużo wapnia, potasu i cynku, trochę magnezu i żelaza, a także wiele witamin, szczególnie C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach) i B (cały kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP).

W liściach i łodygach znajdziemy ponadto beta-karoten oraz witaminę E. Warzywo wzmaga produkcję żółci i jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych nawyków żywieniowych. Seler polecany jest także nadciśnieniowcom – działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca.

Najzdrowszy jest seler surowy – startą bulwę dodajemy do surówek i sałatek. Także seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Z łodyg i liści wyciskamy leczniczy sok. W połączeniu z sokiem z jabłek jest – bez przesady – eliksirem zdrowia i urody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski