Nie jest kaloryczny – w 100 g bulwy selera jest zaledwie 7 kcal, a w naci tylko 4-5 kcal.
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, zawiera dużo wapnia, potasu i cynku, trochę magnezu i żelaza, a także wiele witamin, szczególnie C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach) i B (cały kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP).
W liściach i łodygach znajdziemy ponadto beta-karoten oraz witaminę E. Warzywo wzmaga produkcję żółci i jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych nawyków żywieniowych. Seler polecany jest także nadciśnieniowcom – działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca.
Najzdrowszy jest seler surowy – startą bulwę dodajemy do surówek i sałatek. Także seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Z łodyg i liści wyciskamy leczniczy sok. W połączeniu z sokiem z jabłek jest – bez przesady – eliksirem zdrowia i urody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?