Sezon na grzyby 2022. Niebanalne dania z grzybami w roli głównej: makarony, tarty, naleśniki i zupy [PRZEPISY]
Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem
Składniki:
6 jajek
100 g boczku z komina ZM Pekpol
250 g borowików (świeże lub mrożone)
250 g brokułów
garść liści szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
tymianek
tarty parmezan
Wykonanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.