MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem...

Sezon na grzyby 2022. Niebanalne dania z grzybami w roli głównej: makarony, tarty, naleśniki i zupy [PRZEPISY]

Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:
6 jajek
100 g boczku z komina ZM Pekpol
250 g borowików (świeże lub mrożone)
250 g brokułów
garść liści szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
tymianek
tarty parmezan

Wykonanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

Zobacz również

Nocny pożar w Rozgartach. Właściciel płonącej posesji zadziałał bardzo sprawnie

Nocny pożar w Rozgartach. Właściciel płonącej posesji zadziałał bardzo sprawnie

Pierwsza Komunia Święta dzieci z NSP w parafii przy ulicy Kościuszki w Bełchatowie

Pierwsza Komunia Święta dzieci z NSP w parafii przy ulicy Kościuszki w Bełchatowie

Polecamy

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!