Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skawina. Małopolska zawierucha na Festiwalu Smaku

Ewa Tyrpa
W niedzielę mieszkańcy Skawiny mieli ponownie okazję poznać regionalne przysmaki z Małopolski, m.in. pierogi, kiełbasę lisiecką, karpia z Zatora, miody, sery, pierogi, soki, chleby pieczone na zakwasie, lody.

- Małopolska ma się czym pochwalić i taka uczta w te wakacje odwiedziła mieszkańców Krakowa, Miechowa, Nowego Targu, Starego Sącza oraz Tarnowa – wymienia Jacek Krupa, marszałek małopolski. Skawina była ostatnim „przystankiem” Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Licznie uczestniczący w festiwalu skawinianie chwalili wczorajszą imprezę. - Świetna inicjatywa i dobrze, że festiwal zorganizowano w Skawinie – mówi Tomasz Mrowiec. To drugi festiwal w tym mieście. Pierwszy był rok temu.

- Nawet nie przypuszczaliśmy, że w Małopolsce jest tyle różnorodnych specjałów, a nowoczesność kulinarna przeplata się z tradycją – mówią Aldona i Krzysztof Milkowie.

Mistrz kuchni przygotował wczoraj specjalne danie „Małopolską zawieruchę”. – To mieszanka wielu produktów regionalnych z naszego województwa. Są w niej między innymi warzywa, mięso i jaja sadzone kur zielononóżek – mówi Gabriela Prokocka, dyrektorka Departamentu Marki Małopolska w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie.

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski