Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skawina. Siedząc na leżakach można było próbować regionalne przysmaki

Ewa Tyrpa
Halina Malinowska (w środku) spróbuje pierogów z kaczką i morelą
Halina Malinowska (w środku) spróbuje pierogów z kaczką i morelą Fot. Ewa Tyrpa
Pierogi, soki, owoce, wędliny, oscypki, miody, lody - to niektóre produkty, jakie królowały w sobotę na Rynku na Małopolskim Festiwalu Smaku przebiegającym pod hasłem „Zjedz Na Polu!”.

- Kupuję pierogi z kaczką i morelą. Chciałam poznać ich smak bowiem zdobyły pierwsze miejsce Festiwalu Pierogów w Krakowie - Halina Malinowska mówi o pierogach krakowskiej firmy „Sekret Smaku”. - Największym powodzeniem cieszą się tradycyjne polskie pierogi czyli ruskie - powiedział Maciej Kapała, właściciel firmy.

Soki, a także jabłka, gruszki i śliwy królowały na stoisku Spółdzielni Ogrodniczej „Grodzisko” z Raciechowic. - To owoce z sadów położonych najbliżej Krakowa, a soki z nich powstają w naszych własnych tłoczniach - podkreśla Maria Węgrzyn, reprezentująca „Grodzisko”, które tworzy 10 sadowników.

Degustować można było też m.in. wędliny, miody i oscypki, a wszystko to - leżąc na kolorowych leżakach.

Festiwal ma na celu promowanie produktów z regionu województwa. W powiecie krakowskim odbędzie się 18 września w Krzeszowicach oraz w trzech miastach: Nowy Targ - 11 września, Tarnów - 25 września, Wa-dowice - 2 października. Finał zaplanowano w Krakowie 15-16 października.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski