Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skosztuj chwastów na obiad

(MST)
Zabłocie. W najbliższą sobotę, punktualnie w południe rozpoczną się pierwsze w tym roku kulinarne "warsztaty chwaszczenia potraw chwastami krakowsko-dolnośląskimi". Poprowadzi je Anna Rumińska.

Zajęcia odbędą się w lokalu przy ul. Lipowej 6 F. Głównym punktem programu będzie degustacja dań zaprawionych polskimi chwastami jadalnymi, z których niektóre były dawniej powszechnymi warzywami.

Uczestnicy warsztatów przyrządzą różne dania, m.in. podpłomyki jaglane z dziwnym czosnkiem kaukaskim, sałatkę z pszonki, gąszcz girowy, zupę girową oraz krokiety z gwiazdnicą.

Do dań zostaną użyte chwasty jadalne pozyskane z czystych rejonów Dolnego Śląska i Małopolski oraz przywiezione przez miłośników zdrowego żywienia.

Prócz degustacji uczestnicy warsztatów będą się mogli dowiedzieć więcej o jadalnych roślinach: podagryczniku pospolitym, czosnku dziwnym, gwiazdnicy pospolitej, ziarnopłonie wiosennym itd.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski