Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie na co dzień i od święta. Obłędnie pyszne przepisy

Dominika Wójciak
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie - nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

W takie dni stopy same kierują mnie do ulubionego rybnego, a w głowie kotłują się szalone pomysły. Potem, w lodówce, zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie.

Poniższe przepisy choć mogą się wydać nieco kontrowersyjne, są obłędnie pyszne, a śledzie w kawie to już w moim domu kultowa pozycja.

Spróbujcie koniecznie!

ŚLEDZIE W MARYNACIE MUSZTARDOWO-KAWOWEJ

Składniki:

  • 500 g matiasów (lub wymoczonych solonych filetów śledziowych)
  • 180 g musztardy miodowej (lub 90 g musztardy dijon i 90 g miodu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego, nierafinowanego
  • 10 g świeżo zmielonej kawy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs). Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i przełóż do niej śledzie. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin.

ŚLEDZIE Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 500 g matiasów (lub wymoczonych solonych filetów śledziowych)
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżka miodu
  • 4 cm kawałek imbiru, drobno starty
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej lub do grzańca
  • 100 g uprażonych posiekanych migdałów
  • świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs).

Cebulę posól i zeszklij na oleju, zaczynając smażyć od zimnego oleju.

Kiedy się zeszkli dodaj miód, imbir, wino i przyprawy i gotuj aż wino odparuje a cebula zmieni się w gęstą konfiturę. Wystudź a następnie wymieszaj ze śledziami i posiekanymi migdałami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śledzie na co dzień i od święta. Obłędnie pyszne przepisy - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski