Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie w oleju na Wigilię 2023. Jak przygotować dobre śledzie na Boże Narodzenie? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne śledzie w oleju? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na wigilijne śledzie w oleju.
Macie ochotę na pyszne śledzie w oleju? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na wigilijne śledzie w oleju. Fot. Katarzyna Skuta
Pyszne śledzie to jedno z wigilijnych dań. Podawane często jako przystawka rozpoczynają wigilijną wieczerzę. Jak zrobić dobre śledzie w oleju. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników!

Śledzie w oleju – przepisy. Jak przyrządzić śledzie, by stały się królem wigilijnego stołu? Odpowiedź – jak najprościej! Śledź w oleju zrobiony w domu jest dobry bez wielkich dodatków. Zobaczcie jak przygotowują śledzie w oleju Czytelnicy Gazety Krakowskiej.

Tradycyjne śledzie w oleju na wigilijny stół.
Tradycyjne śledzie w oleju na wigilijny stół. Fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjne śledzie w oleju na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki

  • 70-80 dag solonych matiasów 
  • 5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę

  • 1 szklanka wody 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 4 goździki 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • mała garść rodzynek

 
Dodatkowo

  • ok. 2 szklanki oleju

 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody

Składniki na sos śmietanowy

  • szklanka śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.
Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Śledzie w oleju z miodem i warzywami.
Śledzie w oleju z miodem i warzywami. Fot. Agnieszka Sznajder

Śledzie w oleju z miodem i warzywami  na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki

  • solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować 
  • 2 czerwone cebule 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 5 łyżek octu winnego z białego wina 
  • 1 pełna łyżka miodu 
  • liść laurowy 
  • ziarna pieprzu i liścia angielskiego

 

Wykonanie
Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra, wymieszać składniki zalewy.  
Śledzia pokroić w podłużne kawałki, ułożyć w słoju warstwowo z warzywami, zalać zalewą i do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawić na 2-3 dni przed, aby wszystko się przegryzło.
Przepis Agnieszki Sznajder

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną.
Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną. Fot. Monika Marmuźniak

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną [PRZEPIS]

Składniki

  • 600 g śledzi w oleju 
  • 1 duża czerwona cebula 
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki miodu 
  • sok z 3 mandarynek
  • liście laurowe
  • 4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir) 


Wykonanie
Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia.
Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej. Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli.
Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy naraz gdyż wtedy dają najlepszy efekt!
Przepis Moniki Marmuźniak

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Śledzie w oleju na Wigilię 2023. Jak przygotować dobre śledzie na Boże Narodzenie? [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski