Śliwki – ciasta, desery, dania wytrawne. TOP 10 dań Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto ze śliwkami przykryte bezą Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce
Składniki
1/2 kg śliwek
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (250 g) margaryny
1 łyżka smalcu
Składniki na bezę
4 białka
szczypta soli
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wanilii
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę lekko natłuścić i oprószyć mąką. Śliwki opłukać i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas miksując. Następnie żółtka, po jednym na raz, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ciastem. Margarynę stopić i przestudzić. Dodać do ciasta wraz ze smalcem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec przez 30 minut. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto bezę. Piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczone ciasto.