Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śliwkowy sierpień

Ania Starmach
Sierpień to początek sezonu śliwkowego! Nie trwa długo, więc należy się cieszyć tymi owocami, bo właśnie teraz są najlepsze!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Składniki: 200 g mąki, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g śliwek (np. węgierek)
Kruszonka: 50 g mąki, 3 łyżki cukru, 30 g masła
Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, roztopione masło i proszek do pieczenia, cukier waniliowy; masę przelewamy do tortownicy, dodajemy pokrojone śliwki i kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 st. C.

Chutney śliwkowy

Składniki: 1 kg śliwek (np. węgierek), 100 g brązowego cukru, 3 łyżki octu winnego, 2 cm imbiru, kora cynamonu, 2 goździki, 1 szalotka, 2 papryczki chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Na oliwie przysmażamy posiekany imbir, czosnek, chili i szalotkę, dodajemy cukier, ocet, owoce pozbawione pestek oraz przyprawy. Smażymy przez ok. 45 min.

Sałatka z kaczką i ze śliwkami

Składniki: pierś z kaczki, 1 mango, 6 śliwek, świeża mięta, 1 szalotka, garść orzeszków ziemnych, 1 łyżka sezamu, kiełki rzodkiewki, kolendra, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 papryczka chili, sól, pieprz
Przygotowanie: Skórę kaczki nacinamy, posypujemy solą, pieprzem, przysmażamy z obu stron na patelni. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 12-15 min. Mango kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w misce z miętą, kolendrą, kiełkami, szalotką, pokrojonymi w plasterki śliwkami. Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną kaczkę. Orzeszki podprażamy, kruszymy w moździerzu, posypujemy nimi sałatkę, sok z cytryny mieszamy z sosem rybnym, cukrem i papryczką chili, polewamy nim kaczkę.

Śliwki z ciastem filo i z orzechami

Składniki: 600 g śliwek (np. żółtej renklody), 200 g moreli, 50 g migdałów, 3 arkusze ciasta filo, 1 łyżka rodzynek, laska wanilii, laska cynamonu, szczypta kardamonu, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pozbawione pestek śliwki i morele. Smażymy przez pół godziny, dodając przekrojoną wanilię, cynamon, rodzynki i kardamon. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy pokruszonymi migdałami i małymi kawałkami ciasta filo. Zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 190 st. C.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śliwkowy sierpień - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski