(PAP)
Dieta bogata w cukier może podnosić poziom wolnych rodników tlenowych we krwi - twierdzą uczeni amerykańscy na łamach pisma "Journal of Clinical Endocrinology and Health".
Są one bardzo często toksyczne dla komórek naszego organizmu, gdyż w reakcjach utleniania uszkadzają istotne dla życia komórek składniki, takie jak DNA, białka czy związki tłuszczowe budujące błony komórkowe. Przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworowych, zmian miażdżycowych oraz przyspieszają procesy starzenia komórek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?