Słodka trucizna

Redakcja
Wolne rodniki tlenowe są to bardzo aktywne chemicznie formy tlenu, które powstają w naszym organizmie jako uboczny produkt procesów przemiany materii lub pod wpływem szkodliwego jonizującego promieniowania ultrafioletowego.

(PAP)

 Dieta bogata w cukier może podnosić poziom wolnych rodników tlenowych we krwi - twierdzą uczeni amerykańscy na łamach pisma "Journal of Clinical Endocrinology and Health".
 Są one bardzo często toksyczne dla komórek naszego organizmu, gdyż w reakcjach utleniania uszkadzają istotne dla życia komórek składniki, takie jak DNA, białka czy związki tłuszczowe budujące błony komórkowe. Przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworowych, zmian miażdżycowych oraz przyspieszają procesy starzenia komórek.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie