Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodka trucizna

Redakcja
Wolne rodniki tlenowe są to bardzo aktywne chemicznie formy tlenu, które powstają w naszym organizmie jako uboczny produkt procesów przemiany materii lub pod wpływem szkodliwego jonizującego promieniowania ultrafioletowego.

(PAP)

 Dieta bogata w cukier może podnosić poziom wolnych rodników tlenowych we krwi - twierdzą uczeni amerykańscy na łamach pisma "Journal of Clinical Endocrinology and Health".
 Są one bardzo często toksyczne dla komórek naszego organizmu, gdyż w reakcjach utleniania uszkadzają istotne dla życia komórek składniki, takie jak DNA, białka czy związki tłuszczowe budujące błony komórkowe. Przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworowych, zmian miażdżycowych oraz przyspieszają procesy starzenia komórek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski