Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodki kącik

Redakcja
Ciasto migdałowe z winogronami

Ciasto:

20 dag mąki, 10 dag miękkiego masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 10 dag mielonych migdałów, 2 żółtka, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli.
Nadzienie:
40 dag bezpestkowych winogron, 4 jaja, 10 dag miękkiego masła, 5 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 8 dag mielonych migdałów, łyżka mąki ziemniaczanej, sok i skórka otarta z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Wyłożyć tortownicę ciastem, formując dość wysoki brzeg. Podpiekać przez 10 min w piekarniku nagrzanym do ok. 220°C. Przygotować nadzienie. Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier puder i żółtka ubić na puszystą masę, dodać cukier waniliowy, sok, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Na koniec dodać migdały, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Winogrona oczyścić z łodyżek, umyć i osączyć. Dodać do masy. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze ok. 55 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski