MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Słodki kącik

Redakcja
Deser z orzechów pistacjowych

Składniki:

900 ml wody
25 dag orzechów pistacjowych
25 dag pełnego mleka w**proszku 45 dag cukru 2 łyżeczki kardamonu świeża mięta do**dekoracji
**
W garnuszku zagotować pół litra wody, zdjąć z ognia, wsypać pistacje bez łupinek i odstawić na 5 minut. Po 5 minutach wyjąć pistacje i zdjąć z nich skórki. Pistacje przełożyć do moździerza i rozdrobnić. Dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować syrop: w garnuszku zagotować szklankę wody z cukrem, kiedy płyn zacznie gęstnieć, dodać kardamon. Syrop dodać do pistacji i wszystko razem gotować 5 minut, mieszając przez cały czas aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć garnuszek z ognia i przestudzić.
Schłodzoną masę podzielić na porcje i uformować z niej kuleczki. Przed podaniem udekorować kilkoma listkami mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski