![Mandazi: pączki rodem z Afryki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/59/a5/5e14bb3411e87_o_large.jpg)
Słodkie przekąski na karnawał 2024. Pyszne desery, których wręcz należy skosztować [PRZEPISY]
Mandazi: pączki rodem z Afryki
Mandazi to afrykański przysmak drożdżowy, który smakiem i wyglądem przypomina nasze pączki. Mandazi są jednak mniej słodkie. Do ich wypieku dodaje się mleczko kokosowe. Spróbujcie!
Składniki
30 dag mąki pszennej
120 g mleka kokosowego
30 g drożdży
50 g drobnego cukru
40 gram masła
1 łyżeczka kardamonu
2 żółtka
łyżka spirytusu
sól
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, żółtka, drożdże oraz roztopione masło i kardamon. Wymieszać składniki, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę wymieszaną z odrobiną soli, wlać spirytus, a potem dobrze wyrobić ciasto – powinno być gładkie i „odchodzić od ręki”.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić go na cztery części. Każdą część – każdy kawałek ciasta formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Następnie korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty.
Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, a po przestudzeniu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem.
Przepis Anny Hoszowskiej