![Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/55/88/5e14be57697fb_o_large.jpg)
Słodkie przekąski na karnawał 2024. Pyszne desery, których wręcz należy skosztować [PRZEPISY]
Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego
Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody
Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).