18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodko na święta

AM
U Cichowskich przy ul. Starowiślnej na zamówienie zrobiono 150 ciast i tortów. - Chętnych było znacznie więcej, nawet do 600, ale nie mieliśmy możliwości zrobić aż tyle. Dlatego przestaliśmy zbierać zamówienia na początku tygodnia. Coraz więcej ludzi woli zamówić ciasto niż robić. Klientów jest sporo i są coraz bardziej wymagający. Widać to po tym, że kupują na święta takie drogie wypieki jak torty - mówi Adam Cichowski.

Wypieki od cukierników

Coraz bardziej popularne na świątecznych stołach stają się torty. I to nie tradycyjne, ale np. z bitą śmietaną.

Tradycyjnie najchętniej kupowane są torty orzechowe, a w ciągu ostatnich lat rynek zdobywają tiramisu, czyli z kawą i serkiem maskarpone. Torty z kremem tiramisu są najdroższe, kosztują ok. 50 zł za kilogram, a to dlatego, że drogi jest włoski ser (ok. 40 zł za kg). Sporo chętnych jest także na tort royal - z kremem na bitej śmietanie.
W cukierni u Kameckich (na Starowiślnej) torty robione są tylko z kremami na bitej śmietanie. - Dodaje się donich różne owoce istąd się bierze ich nazwa. Mamy więc brzoskwiniowy, zielone jabłuszko, marakujowy - mówi Jan Kamecki.
Najwięcej jednak sprzedaje się tradycyjnych serników i makowców. -Mamy serniki wdwóch rodzajach -wiedeński nacieście kruchym isernik zbrzoskwinią nawierzchu; makowce sprzedajemy tradycyjne zawijane oraz zforemki - informuje Adam Cichowski. Jego zdaniem dobry sernik można zrobić bez żadnych polepszaczy. - Najważniejsza jest jakość sera, musi być dobrze odciśnięty. My od15 lat zamawiamy ser odtego samego mleczarza - mówi cukiernik.
Popularny przed świętami jest także przekładaniec, którego spód stanowi ciasto drożdżowe, na to nakłada się na przemian masę z orzechów i warstwę owoców kandyzowanych.
Według Jan Kameckiego najprostszym ciastem na święta jest sernik na zimno. - To ciasto dla leniwych. Wystarczy wymieszać serki waniliowe zżelatyną, położyć to naandrucie czy herbatnikach i____wierzch polać galaretką - instruuje Jan Kamecki.
Za kilogram sernika trzeba zapłacić ok. 20 zł, makowca 18 zł, a orzechowca - 16 kg. Torty kosztują od 30 do 60 zł za kg. (AM)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski