Wypieki od cukierników
Coraz bardziej popularne na świątecznych stołach stają się torty. I to nie tradycyjne, ale np. z bitą śmietaną.
Tradycyjnie najchętniej kupowane są torty orzechowe, a w ciągu ostatnich lat rynek zdobywają tiramisu, czyli z kawą i serkiem maskarpone. Torty z kremem tiramisu są najdroższe, kosztują ok. 50 zł za kilogram, a to dlatego, że drogi jest włoski ser (ok. 40 zł za kg). Sporo chętnych jest także na tort royal - z kremem na bitej śmietanie.
W cukierni u Kameckich (na Starowiślnej) torty robione są tylko z kremami na bitej śmietanie. - Dodaje się donich różne owoce istąd się bierze ich nazwa. Mamy więc brzoskwiniowy, zielone jabłuszko, marakujowy - mówi Jan Kamecki.
Najwięcej jednak sprzedaje się tradycyjnych serników i makowców. -Mamy serniki wdwóch rodzajach -wiedeński nacieście kruchym isernik zbrzoskwinią nawierzchu; makowce sprzedajemy tradycyjne zawijane oraz zforemki - informuje Adam Cichowski. Jego zdaniem dobry sernik można zrobić bez żadnych polepszaczy. - Najważniejsza jest jakość sera, musi być dobrze odciśnięty. My od15 lat zamawiamy ser odtego samego mleczarza - mówi cukiernik.
Popularny przed świętami jest także przekładaniec, którego spód stanowi ciasto drożdżowe, na to nakłada się na przemian masę z orzechów i warstwę owoców kandyzowanych.
Według Jan Kameckiego najprostszym ciastem na święta jest sernik na zimno. - To ciasto dla leniwych. Wystarczy wymieszać serki waniliowe zżelatyną, położyć to naandrucie czy herbatnikach i____wierzch polać galaretką - instruuje Jan Kamecki.
Za kilogram sernika trzeba zapłacić ok. 20 zł, makowca 18 zł, a orzechowca - 16 kg. Torty kosztują od 30 do 60 zł za kg. (AM)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?