Słodycz i zdrowie, czyli "Biesiada u Bartnika"

Paweł Szeliga
Mateusz Drozd (z lewej) i Artur Gąsior cenią smak pitnego miodu
Mateusz Drozd (z lewej) i Artur Gąsior cenią smak pitnego miodu Paweł Szeliga
Stróże. Blisko cztery tysiące pszczelarzy z Polski i Słowacji zjechało w weekend do Stróż, by rozmawiać o blaskach i cieniach hodowli pszczół i produkcji miodu.

Doroczna "Biesiada u Bartnika" przyciągnęła tłumy miłośników produktów pszczelich. W gospodarstwie Janusza Kasztelewicza, dysponującego 1500 rodzinami pszczelimi degustowali różne gatunki miodów, w tym coraz bardziej popularne, pitne.

- Na każde spotkanie towarzyskie, w którym uczestniczą panie, przynoszę butelkę "Trójniaka Litewskiego" - zdradza Artur Gąsior ze Stróż. Można się nim powoli delektować, doceniając słodycz miodu z lekką domieszką korzeni i ziół.

Mateusz Drozd z Jasła także jest wielkim fanem miodów. Żartuje, że sprowadził się do sąsiedniej Białej Niżnej z miłości do kobiety i produktów pszczelich.

- Ożeniłem się, jestem szczęśliwy, a miód towarzyszy mi każdego dnia - mówi pan Mateusz. Ofertę zdrowych słodkości skrupulatnie badała rodzina Kroków z Grybowa. Seniorka rodu, Maria, od lat każdy dzień wita kanapką z miodem spadziowym.

- I cieszę się dobrym zdrowiem - przekonuje. Do miodu przyzwyczaja powoli 14-miesięcznego wnuka Miłosza, z którym przyjechała na biesiadę. Janusz Kasztelewicz cieszy się, że spożycie miodu w Polsce powoli, choć systematycznie, rośnie.

W 2007 r. przeciętny Polak zjadał go 35 dkg, a obecnie już 70.

- To znaczący wzrost, choć daleko nam jeszcze do krajów zachodniej Europy, gdzie miodu je się znacznie więcej - zauważa Kasztelewicz. I podaje przykład Niemiec, gdzie spożycie tego zdrowego produktu wynosi 1,5 kg na osobę rocznie.

Podczas gdy miłośnicy miodu zajęci byli degustacją, producenci uczestniczyli w konferencji poświęconej zwalczaniu chorób pszczół. Debatowali m.in. o groźnym zgnilcu amerykańskim i nosemozie. Specjaliści radzili im, jak sobie radzić z chorobami, które mogą zniszczyć pasieki.

Pocieszali też, że ten rok będzie dla pszczelarzy udany. Już wyprodukowano sporo wiosennych miodów z rzepaku i mniszka. Dużo będzie miodu z akacji i lipy. Jest już też ceniona spadź, liściasta i iglasta.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3