Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Smak gościnności” został w Myślenicach

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Fot. Katarzyna Hołuj
W kulinarnych zmaganiach ze śliwką suską sechlońską w roli głównej wygranymi zostali Michał Kurek i Emil Kasprzycki z Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach.

Decyzją jury technicznego i degustacyjnego Michał i Emil, pokonali trzynaście pozostałych drużyn, z którymi rywalizowali w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne”. Jego organizatorem już po raz piąty był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności.

Myślenice. W międzynarodowym konkursie "Smak Gościnności" tr...

Zadaniem uczestników, czyli uczniów szkół gastronomicznych, było przygotowanie przystawki i dania głównego z wykorzystaniem tradycyjnego produktu pochodzącego z Małopolski. W poprzednich edycjach był to np. jabłko z Raciechowic lub kapusta charsznicka. W tej edycji była nim suszona śliwka, a dokładnie śliwka suska sechlońska. Pochodząca z sadów z okolic Sechnej i tam suszona (lub jak kto woli wędzona) jest dumą tamtejszych sadowników.

- Nasze śliwki są słodkie i mają aromat, którego inne nie mają. Podsuszamy je na dymie z drzewa liściastego, szczególnie bukowego - mówił Kazimierz Joniec z Sechnej. - Używa się ich przez cały rok: jako deser, zakąskę, do bigosu, do grochu, do schabu...

O tym, jak dużą kreatywnością wykazali się uczestnicy konkursu mówili szefowie kuchni, którzy oceniali ich pracę: Robert Kopacz, Łukasz Grabowski i Piotr Tuźnik. - Śliwki poddali różnym technikom, przemycali ją do dań na różne sposoby - mówili dodając, że były m.in. lody śliwkowe, kaczka ze śliwką, krab ze śliwką oraz śledź z pumperniklem, świeżym koprem i oczywiście śliwką. Szefowie byli zgodni co do tego, że niektóre z tych dań można by z powodzeniem serwować w dobrych restauracjach.

Najwyższe noty otrzymali Michał i Emil, a zaraz za nimi, uplasowali się: Nikola Bielawska i Bartosz Starnawski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Trzecie miejsce zajęli zaś: Ezequiel Pennaroya Diez i Jordi Carbonell Asensio reprezentujący Institut Joan Ramon Benapres w Barcelonie.

Patronem medialnym był „Dziennik Polski”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski