Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki prosto z Sycylii

Redakcja
W listopadzie można narzekać na brak sezonowych owoców: malin, truskawek, borówek, można psioczyć na pogodę. Ale równocześnie można znaleźć pozytywne aspekty tego skądinąd ponurego miesiąca. Jednym z nich jest początek sezonu na pomarańcze tarocco.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Najlepsze są te uprawiane we Włoszech; mniejsze od zwykłych pomarańczy, mają porowatą skórę, ale to, co najbardziej je wyróżnia, to kolor miąższu: bardzo intensywny, dochodzący do karminowego, czerwonego, wyciśnięty z nich sok ma niezapomniany smak.

Pierwszy raz w tym roku cieszyłam się ich smakiem dwa tygodnie temu, kiedy przyszła do mojego domu paczka pełna cytrusów wcześniej zamówionych na stronie Incampagna.pl. Wspominałam już kiedyś na łamach dziennika o tej fantastycznej inicjatywie, dzięki której w naszych domach możemy poczuć namiastkę gorącej Sycylii.

Zamówienie składa się raz w miesiącu. Im więcej, tym taniej, tak więc można spokojnie umówić się ze znajomymi na przedświąteczną dostawę. A są tak dobre, tak aromatyczne, że nie trzeba nikogo namawiać do jedzenia. Moi rodzice zużywają je głównie na soki, świeżo wyciskane, idealne na śniadania, ja twierdzę jednak, że drzemie w nich olbrzymi kulinarny potencjał i oprócz soków warto przetworzyć je na: dżemy, chutneye, nalewki, świetnie nadają się też do ciast, syropów, kremów. Poniżej dwie moje ulubione receptury. Jeśli nie uda wam się dostać tarocco, możecie je zrealizować także przy użyciu "normalnych" pomarańczy.

SYROP Z CZERWONYCH POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:4 czerwone pomarańcze, sok z 4 pomarańczy, 500ml wody, 400g cukru, 50ml wódki

Aby przygotować syrop, sparz pomarańcze i pokrój je w plastry. Wodę zagotuj z cukrem, dodaj do niej sok i kawałki pomarańczy. Syrop zagotuj, dodaj alkohol i ostudź. Przelej do słoika i przechowuj w chłodnym miejscu. Taki pomarańczowy syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty i deserów.

CIASTO POMARAŃCZOWE

SKŁADNIKI: 250 g mąki, 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g cukru, 250 ml roztopionego, 3 czerwone pomarańcze

PRZYGOTOWANIE: Jajka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj masło, oraz przesianą mąkę, mieszaj mikserem. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój na grube plastry. Wyłóż nimi spód tortownicy, zalej ciastem. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski