Sos winegret do sałatek. Przepis na prosty dodatek, który nadaje wyjątkowy smak. Kluczowe są trzy składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Idealny sos winegret łączy w jedno słodki, słony i kwaśny smak. Dzięki temu polane nim dania zyskują intensywności.
Idealny sos winegret łączy w jedno słodki, słony i kwaśny smak. Dzięki temu polane nim dania zyskują intensywności. 123rf.com/fahrwasser
Miłośnicy gotowania i wyraziście doprawionych sałatek z pewnością znają sos winegret. Najprostszy sos łączy w sobie smak kwaśny, słodki i słony. Smakosze chętnie stosują winegret do zielonych sałat, surówek, owoców morza i wędlin. Podpowiadamy, jak zrobić prosty sos winegret.

W skrócie

Słowo vinaigrette oznacza ocet i ten produkt jest bazą do przygotowania sosu. Najczęściej używany był ocet winny lub ocet jabłkowy. Jeżeli macie ochotę na delikatniejszy smak sosu, proponujemy wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Słodyczy dodaje odrobina miodu lub cukier trzcinowy. Zobacz przepis na sos winegret z miodem.

Sos winegret. Przepis do sałatek

Porcja na około 50 ml
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki miodu.

Jak zrobić sos winegret?

Przygotowanie:

  1. Do czystego słoiczka należy wlać wszystkie składniki.
  2. Całość należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć energicznymi ruchami, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
  3. Sos winegret jest gotowy, gdy powstaje jednolita emulsja.

Jak zrobić gęsty sos winegret?

Według uznania do sosu winegret można dodać łyżeczkę musztardy, która go zagęści. Ponadto do sosu można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także posiekane drobno zioła. Wśród nich sprawdzi się świeża natka pietruszki, koperek, listki bazylii, a także drobno pokrojona kolendra. Do sosu winegret można także użyć suszonych ziół np.: tymianku, rozmarynu lub oregano. Sos winegret może mieć jeszcze bardziej orzeźwiający smak, gdy doprawi się go listkami świeżej mięty.

Sałatki z sosem winegret

Do rodzinnego obiadu warto zrobić surówkę ze świeżych warzyw. Jesienią i zimą zachęcamy do zrobienia surówki z pora i marchewki. Smaku dodaje użycie wyrazistej musztardy. Kolejną sałatką, w której można się rozsmakować niemal przez cały rok, jest carpaccio z buraka. Winegret będzie znakomicie podkreślał słony smak fety.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh & Save 1,6 L (368013140)

90,89 zł

kup najtaniej

Kassel

Kassel Ociekacz Do Naczyń 93709

31,00 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh&Save (368040030)

179,10 zł

kup najtaniej

WMF

WMF Dozownik Basic do oliwy/octu 17cm

119,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Sos winegret do sałatek. Przepis na prosty dodatek, który nadaje wyjątkowy smak. Kluczowe są trzy składniki - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie