Specjały światowej kuchni na Dzień Smakosza

Redakcja
- International Cooking Day organizujemy po raz piąty. W okolicach mikołajek studenci, którzy przyjeżdżają do nas na wymianę, i ci stacjonarni przygotowują charakterystyczne dla swoich krajów potrawy, które później sprzedają - opowiada o przedsięwzięciu Urszula Potoniec-Mędoń, zajmująca się współpracą międzynarodową w WSB-NLU.

NOWY SĄCZ. Ponad półtora tysiąca złotych zebrali studenci Wyższej Szkoły Biznesu - NLU dla chorej Małgosi

W tym roku pieniądze zdobyte ze sprzedaży smakołyków powędrują do sześcioletniej Małgosi Hila, która jest podopieczną Stowarzyszenia Sursum Corda i wymaga 24-godzinnej opieki.

U dziewczynki mieszkającej w pobliżu Tęgoborzy stwierdzono epilepsję, wrodzoną wadę serca, dysmorfię, opóźniony rozwój psycho-motoryczny, osłabioną odporność immunologiczną oraz alergię. Rodzice Małgosi nie są w stanie zapewnić dziewczynce rehabilitacji w specjalistycznych ośrodkach, gdyż utrzymują się z rolnictwa i mają jeszcze trójkę dzieci. Na pomoc pospieszyli studenci. Dochód ze sprzedaży smakołyków postanowili przeznaczyć na leczenie dziecka.

Od rana w uczelnianej kuchni panował gwar. Jedna grupa smażyła naleśniki, inna kleiła i gotowała pierogi, jeszcze inna przygotowywała smakowicie wyglądające tosty.

- Przyniosłam dzisiaj tiramisu, choć nie jest to deser charakterystyczny dla mojej ojczyzny. To mój przysmak i wbrew temu, co myśli większość osób, jest on prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszny - przekonuje Karina, studentka z Ukrainy.

Pozostali studenci przygotowali potrawy najczęściej spożywane w ich krajach. O godz. 13.30 na stoły rozstawione w holu budynku C uczelni wyniesiono m.in. rosyjskie pielmieni wraz z tradycyjnym kompotem, słowackie bryndzowe haluszki, smażony ser z sosem tatarskim, ukraińskie araniki i wareniki, portugalską francesinhę, białoruskie naleśniki z grzybami i wiele innych przysmaków.

Najbardziej zastawione było stoisko kuchni polskiej.

- Serwujemy tradycyjny bigos, a także kluski śląskie z sosem grzybowym i modrą kapustą. Dodatkowo jako przekąskę polecamy rewelacyjny smalec z dzika podawany z marynowanymi rydzami i ogórkiem kiszonym - zachęcała do spróbowania i wrzucenia datku do puszki Ola Waliczek.

Jedną z najbardziej egzotycznych potraw, jakiej można było skosztować, była słodka zupa z białą rzodkiewką i smażona wołowina z zieloną papryką - potrawa z dalekich Chin.

- Cieszy mnie to, że co roku WSB-NLU w ten sposób pomaga w prowadzonej przez nas akcji "Na ratunek". Myślę, że na pewno za zebrane dzisiaj pieniądze będziemy mogli zapewnić Małgosi kilkumiesięczną rehabilitację - mówi Marcin Kałużny, prezes Fundacji Sursum Corda.

ALICJA FAŁEK

nowosadecki@e-dp.pl

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3