Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Specjały światowej kuchni na Dzień Smakosza

Redakcja
- International Cooking Day organizujemy po raz piąty. W okolicach mikołajek studenci, którzy przyjeżdżają do nas na wymianę, i ci stacjonarni przygotowują charakterystyczne dla swoich krajów potrawy, które później sprzedają - opowiada o przedsięwzięciu Urszula Potoniec-Mędoń, zajmująca się współpracą międzynarodową w WSB-NLU.

NOWY SĄCZ. Ponad półtora tysiąca złotych zebrali studenci Wyższej Szkoły Biznesu - NLU dla chorej Małgosi

W tym roku pieniądze zdobyte ze sprzedaży smakołyków powędrują do sześcioletniej Małgosi Hila, która jest podopieczną Stowarzyszenia Sursum Corda i wymaga 24-godzinnej opieki.

U dziewczynki mieszkającej w pobliżu Tęgoborzy stwierdzono epilepsję, wrodzoną wadę serca, dysmorfię, opóźniony rozwój psycho-motoryczny, osłabioną odporność immunologiczną oraz alergię. Rodzice Małgosi nie są w stanie zapewnić dziewczynce rehabilitacji w specjalistycznych ośrodkach, gdyż utrzymują się z rolnictwa i mają jeszcze trójkę dzieci. Na pomoc pospieszyli studenci. Dochód ze sprzedaży smakołyków postanowili przeznaczyć na leczenie dziecka.

Od rana w uczelnianej kuchni panował gwar. Jedna grupa smażyła naleśniki, inna kleiła i gotowała pierogi, jeszcze inna przygotowywała smakowicie wyglądające tosty.

- Przyniosłam dzisiaj tiramisu, choć nie jest to deser charakterystyczny dla mojej ojczyzny. To mój przysmak i wbrew temu, co myśli większość osób, jest on prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszny - przekonuje Karina, studentka z Ukrainy.

Pozostali studenci przygotowali potrawy najczęściej spożywane w ich krajach. O godz. 13.30 na stoły rozstawione w holu budynku C uczelni wyniesiono m.in. rosyjskie pielmieni wraz z tradycyjnym kompotem, słowackie bryndzowe haluszki, smażony ser z sosem tatarskim, ukraińskie araniki i wareniki, portugalską francesinhę, białoruskie naleśniki z grzybami i wiele innych przysmaków.

Najbardziej zastawione było stoisko kuchni polskiej.

- Serwujemy tradycyjny bigos, a także kluski śląskie z sosem grzybowym i modrą kapustą. Dodatkowo jako przekąskę polecamy rewelacyjny smalec z dzika podawany z marynowanymi rydzami i ogórkiem kiszonym - zachęcała do spróbowania i wrzucenia datku do puszki Ola Waliczek.

Jedną z najbardziej egzotycznych potraw, jakiej można było skosztować, była słodka zupa z białą rzodkiewką i smażona wołowina z zieloną papryką - potrawa z dalekich Chin.

- Cieszy mnie to, że co roku WSB-NLU w ten sposób pomaga w prowadzonej przez nas akcji "Na ratunek". Myślę, że na pewno za zebrane dzisiaj pieniądze będziemy mogli zapewnić Małgosi kilkumiesięczną rehabilitację - mówi Marcin Kałużny, prezes Fundacji Sursum Corda.

ALICJA FAŁEK

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski