Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sposoby na brudny piekarnik

Wojciech Lechowski
Porady. Na przypalony tłuszcz najlepsze są stare sposoby naszych mam i babć.

Przy odrobinie pomysłowości czyszczenie piekarnika przestaje być koszmarem i przebiega sprawnie, bez szczególnego wysiłku fizycznego.

Niezastąpiona soda i ocet

W dobie promocji zdrowego jedzenia i zachęty medialnej do przygotowywania posiłków we własnych domach - z piekarników korzystamy coraz częściej. Równie często nasze kulinarne przygody kończą się przypaleniem wnętrza tego urządzenia. Usunięcie spalonego i zaschniętego tłuszczu to prawdziwe wyzwanie i bardzo ciężka praca. Zwłaszcza, gdy nie wiemy, jakimi środkami powinniśmy się posłużyć. Wprawdzie najnowszej generacji piekarniki mają już funkcję tzw. samoczyszczenia (pirolizy lub katalizy), ale w rzeczywistości wielu z nas wciąż używa sprzętów starszych i pozbawionych tej możliwości.

Z ręcznym czyszczeniem piekarnika jest podobnie, co z czyszczeniem wszystkich innych urządzeń AGD. Do wyboru mamy gotowe środki chemiczne dostępne w sklepach lub sposoby domowe. Jednak te pierwsze nie zawsze radzą sobie z przypalonym tłuszczem tak, jak jest to prezentowane w spotach reklamowych.

Często dużo skuteczniejszy okazuje się ocet spirytusowy, soda oczyszczona lub amoniak. Do wyczyszczenia piekarnika sodą i octem potrzebujemy mieszanki sporządzonej z tych produktów i niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do około 60-65 stopni, następnie na wszystkie jego ścianki trzeba nałożyć przyrządzoną mieszaninę i pozostawić ją tam na około 10-12 godzin (np. na noc).

Warto sięgnąć po amoniak

Przez ten czas zanieczyszczenia powinny ulec rozmiękczeniu i ich usunięcie powinno stać się prostsze. Jest to jednak sposób sprawdzający się na średnio zabrudzonych piekarnikach. Jeśli warstw spalonego tłuszczu jest więcej (piekarnik nie był czyszczony od bardzo dawna), lepszy będzie amoniak. Można kupić go w sklepach z chemią gospodarczą lub w niektórych supermarketach spożywczych. Amoniak miesza się z gorącą wodą, wlewa miksturę np. do naczynia żaroodpornego i umieszcza to we wnętrzu nagrzanego do 60-65 stopni piekarnika.

Następnie piekarnik należy wyłączyć, zamknąć drzwiczki i odczekać kilkanaście godzin. Po tym czasie można przystąpić do usuwania zabrudzeń z powierzchni. Jeśli nadal nie chcą schodzić - do czyszczenia bezpośredniego również można wykorzystać roztwór wody i amoniaku. Tym sposobem daje się najczęściej wyczyścić nawet najbardziej zaniedbane piekarniki. Jednak dla wielu problematyczny może być charakterystycznie ostry zapach amoniaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski