Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spróbuj specjałów kuchni królowej Bony

Marzena Rogozik
Marzena Rogozik
Akcja. Kapłon ze szparagami i kaszą królewską, albo perlica z dżemem z pomidorów i cebuli. Takich smakołyków będzie można skosztować tylko do 18 czerwca w ramach akcji „Z kuchni królowej Bony” zapowiadającej renesansowy Jarmark Świętojański na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem.

Dania inspirowane tymi pochodzącymi z XVI -wiecznej Polski będzie można spróbować w dziesięciu krakowskich restauracjach: Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Biała Róża, Bistro 11, Filipa 18, Gościnna Chata, Restauracja STóŁ, Twój Kucharz, Wesele oraz Wierzynek i Winestone.

- Szukając inspiracji przeglądaliśmy renesansowe herbarze, zaglądaliśmy na talerze profesorów Akademii Krakowskiej podczas obiadu wydanego w 1568 r. w Collegium Maius i wczytywaliśmy się m.in. w __„Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja - zdradza Magda Wójcik, koordynatorka akcji „Z kuchni królowej Bony”.

Każde miejsce przygotowało własne menu pełne szafranu, korzeni i sprowadzanych kiedyś z Italii produktów na specjalnych, stylizowanych kartach dań.

- Kulinarne dziedzictwo Polski jest bardzo bogate -___mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego. - Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego, co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas Jarmarku Świętojańskieg_o - dodaje.

Tegoroczny jarmark rozpocznie się już 16 czerwca. Pierwszego dnia ósmej edycji na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem odbędą się warsztaty tańca, a także pokazy mody i scenki komedii dell’arte. Na sobotę (17 czerwca) zaplanowano Orszak Wszystkich Bractw, który przejdzie przez Rynek Główny zachęcając krakowian i turystów do wspólnej zabawy.

Przez wszystkie trzy dni na Bulwarze Czerwieńskim otwarte będą kramy i warsztaty rzemieślnicze: m. in. stolarski, ceramiczny, płatnerski czy warsztat cyrulika. W czasie Jarmarku Świętojańskiego, który potrwa do 18 czerwca będzie można zdobyć patent drabanta, jarmarcznika, czy podkuchennego królewskiego.

WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie? - odcinek 6

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, NaszeMiasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski