Rozpocznie się o godz. 14 na Przywarówce u stóp Babiej Góry.
Warto więc przyjechać do Lipnicy Wielkiej, by poznać wyjątkowy folklor Orawy, zwyczaje mieszkańców, a także spróbować... pasterskiego jadła. A jakie ono było? - Pasterze gotowali kwaśnicę, smażyli na skwarkach i boczku jajecznicę, piekli ziemniaki, jedli sery i twarogi, a pili mleko i żętycę - mówi Ludwik Młynarczyk, pomysłodawca pasterskiego święta. Przypomina także, że pasterze - a także wolarze (pasterze wołów - przyp. red.) musieli umieć nie tylko rozpalić watrę, ale także zbudować kolibę i ujkać. A co to takiego? Tego dowiedzą się ci, którzy stawią się w niedzielę w Lipnicy Wielkiej. (BES)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?