Surówki i sałatki są zdrowe i smaczne. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do surówki
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do surówki Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie surówki? Warto je jeść często, bo są pyszne i zdrowe. Kiedyś były stałą częścią niemal każdego obiadu. Dziś, w czasach pośpiechu, perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam pracochłonna. Śpieszymy z pomocą. Mamy dla ciebie szybki i prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Palce lizać!

W skrócie

Surówka z kapusty pekińskiej - właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Mamy prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie przesilenia wiosennego.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

(porcja dla 4 osób, czas wykonania: 15 minut)

Zacznij od umycia wszystkich warzyw
Zacznij od umycia wszystkich warzyw Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Surówki i sałatki są zdrowe i smaczne. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 minut - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Jest tyle możliwości na sałatki z kapusty pekińskiej :D Ja na Sylwestra robię sałatkę Gyros. Wszyscy ją uwielbiają :D Do tego trochę przekąsek z ciasta francuskiego, tortilla i imprezka udana :D Muszę jeszcze zrobić zapas perły w lodówce :D
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie