23 grudnia w godz. 12-18 w budynku Korony i na placu Niepodległości rozstawią się namioty gdzie swymi płodami będzie handlować 45 wystawców. Jak zawsze ma być lokalnie, zdrowo, bez chemii i bezpośrednio od rolnika.
- Przed samą Wigilią zadbaliśmy, aby produkty były idealne na święta - mówi Artur Kinasz, prezes zarządu Targów Pietruszkowych. - Można więc będzie zaopatrzyć się w zatorskie karpie, czy ojcowskie pstrągi z certyfikatem. Swoje stoisko rozstawi też „Babcia Władzia”, która zwyciężyła w Małopolskim Festiwalu Smaku. Będą więc pierogi z suską sechlońską (śliwką wędzoną dymem z naturalnego drewna). Nie zabraknie najlepszych warzyw, owoców, chlebów, wędlin i mięsa.
Targ Pietruszkowy został stworzony w 2013 roku. Powstał, gdyż mieszkańcy Starego Podgórza narzekali na brak targowisk i zielonych bazarków. Organizatorzy nie chcieli jednak tworzyć zwykłego targowiska. Postanowili zaprosić na stragany tylko rolników ekologicznych i prowadzących swe gospodarstwa do 150 km od Krakowa. Ich płody rolne muszą mieć certyfikaty, potwierdzające brak chemii.
Targ jest organizowany w każdą sobotę i środę. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Na początku pod Koronę przyjeżdżało zaledwie 10 rolników, dziś jest ich kilkudziesięciu. Każdy targ gromadzi 5-6 tys. klientów. Na ich prośbę organizatorzy od tego tygodnia wprowadzili możliwość zakupów przez internet: paczkapietruszkowa.pl.
Przez cały tydzień (do czwartku) można składać zamówienia, a świeżutkie zakupy zostaną dostarczone do domu w sobotę. Można je też odebrać na targu. W tym tygodniu zamówienia będą przyjmowane wyjątkowo do dziś. Dostawa w piątek 23.12.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?