Prawie się udało, zostało tylko nieco hummusu z chrzanem, ćwierć marynowanego łososia i trochę pasztetu z fasoli, które to urozmaicały poświąteczne śniadania. Resztą poświątecznego menu w wyniku czyszczenia lodówki zawładnęły warzywa i pierwsze nowalijki. Lubię takie lekkie, niewymuszone potrawy, które można przygotować w mgnieniu oka. Które są smaczne i sprawiają, że układ trawienny rozleniwiony siedzeniem za stołem, zaczyna działać na pełnych obrotach.
OCZYSZCZAJĄCA SAŁATKA PEŁNA WITAMIN
1/2 główki czerwonej kapusty
1 szklanka czerwonych winogron
1 różowy grejpfrut
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
½ szklanki uprażonych orzechów włoskich
4 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Kapustę posiekaj, posól i odstaw, by zmiękła. Winogrona umyj i pokrój na połówki, dodaj do miski z kapustą. Grejpfrut wyfiletuj, a fileciki dodaj do sałatki. Wrzuć też posiekaną natkę, soczewicę i grubo pokruszone orzechy. Wymieszaj z octem i oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zamiast soczewicy możesz użyć ugotowanego dzikiego ryżu, kaszy jaglanej albo komosy ryżowej. Jeśli masz w lodówce owoc granatu, także dorzuć do miski z sałatką, będzie jeszcze bogatsza w składniki odżywcze i oczyszczające. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi albo pestkami słonecznika.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?