Podczas imprezy będzie można m.in. porównać około 60 gatunków pieczywa Fot. Anna Kaczmarz
TRADYCJA. Prawdziwy polski chleb i wszystko, co do niego najlepiej smakuje, można spróbować i kupić w sobotę i w niedzielę na pl. Wolnica
- Warto zobaczyć, jakim bogactwem kulinarnym dysponujemy. Polski chleb ma wiele twarzy i właśnie można sprawdzić w czym tkwią te pyszne różnice - zachęca Joanna Jakubowska - Łazęcka ze Stowarzyszenia Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych. Wśród wystawionych produktów będzie np. chleb prądnicki, odtworzony przez mistrza piekarskiego Antoniego Madeja według tradycyjnej XV-wiecznej receptury, o sto lat starszy krakowski obwarzanek albo precelki krakowskie, które zabrał ze sobą Król Władysław Jagiełło jako suchy prowiant pod Grunwald.
W sumie będzie można w jednym miejscu porównać około 60 gatunków pieczywa, które zaprezentuje blisko 12 piekarzy z Małopolski i Podlasia. Oprócz tego będą przysmaki do chleba - kiełbasa lisiecka, pasztety i szynki, kiełbasa myśliwska z dzika, oscypki, bryndza, ser kozi albo ser koryciński z Podlasia...
- Szczególne zaproszenie kieruję do dzieci, żeby mogły poznać smak prawdziwego polskiego chleba i tradycyjnych produktów z regionu. Będą dla nich konkursy, które poprowadzi mistrz piekarski oraz Muzeum Żup Solnych w Wieliczce. A jak konkursy, to będą też nagrody - zapowiada Antoni Madej, krakowski piekarz.
Podczas VII Święta Chleba, po raz szósty odbywać się będzie Małopolski Festiwal Smaku, na którym zostaną zaprezentowane wyroby małopolskich producentów o tradycyjnym polskim smaku. Najlepszy wyrób wybiorą sami uczestnicy festiwalu. Plebiscyt będzie składał się z czterech kategorii: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą", "Jak u mamy". Ogłoszenie wyników nastąpi w niedzielę, o godz. 16.30.
Dla starszych Święto Chleba jest wspaniałą okazją do przypomnienie smaków i zapachów dzieciństwa, a dla dzieci - do spotkania ze wspaniałą i bogata tradycją. W tym roku impreza powiązana będzie także z pomocą dla poszkodowanych w powodzi. Wolontariusze będą zbierać datki do puszek, a na scenie wystąpią charytatywnie artyści. W sobotę o godz. 17 wystąpi Orkiestra Starussowska "Obligato", w niedzielę zaśpiewają Lidia Jazgar i Hanna Rybka-Chowaniec.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął ks. kard. Stanisław Dziwisz, prezydent Krakowa Jacek Majchrowski i marszałek Województwa Małopolskiego Marek Nawara. Współorganizatorami są Ogólnopolskie Stowarzyszenie Piekarzy, Urząd Miasta Krakowa i Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Patronat medialny objął "Dziennik Polski". (PP, JŁ)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?