W jego skład wchodzi osiem firm. Chętnych byłoby więcej, ale barierą jest wpisowe w wysokości 10 tys. zł. - Musimy pilnować jakości kiełbasy, która często jest podrabiana.
Niezgodnie z prawem stosowane są nazwy wprowadzające w błąd konsumentów, jak lisowska czy lisicka - mówi Stanisław Mądry, prezydent konsorcjum, które też uprzedza, że nie produkuje lisieckiej kiełbasy drobiowej, która pojawia się w sklepach. Lisiecka stała się produktem chronionym w Unii Europejskiej i może być produkowana tylko w gminach Czernichów i Liszki.
Od kilku lat oba samorządy organizują święto tej wędliny, mające charakter integracyjny, rozrywkowy i edukacyjny. W minioną niedzielę odbyło się w Czernichowie, gdzie np. Stowarzyszenie "Dobro Powraca" z Przegini Narodowej zorganizowało warsztaty udzielania pierwszej Pomocy.
- To nic trudnego, trzeba tylko przełamać opór i wstyd. A warto umieć, bo latem jest sporo różnych przypadków, jak zasłabnięcia z powodu upału czy wypadków podczas prac polowych - mówi Adam Lach.
Panie z Wołowic zaprezentowały się w zumbie, a z Przegini Narodowej częstowały domowym żurkiem. Degustacje potraw przygotowały też m.in. stowarzyszenia z Czułowa i Ściejowic. Natomiast dzięki Lokalnej Grupie Działania "Blisko Krakowa" można było obejrzeć walkę rycerzy i poznać sztukę średniowiecznego kowalstwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?