Piekarze tłumaczą, że prawdziwy obwarzanek musi mieć określoną wagę (8 - 12 dag), odpowiednią grubość i - oczywiście - być wykonany ręcznie. W sobotę rzemieślnicy prezentowali owoce swojej pracy. Każdy mógł także przyjrzeć się całemu procesowi przygotowywania najsłynniejszego krakowskiego wypieku.
Najwięcej atrakcji czekało na najmłodszych, którzy własnoręcznie formowali tradycyjne obwarzanki pod czujnym okiem piekarskich mistrzów. - Mi najbardziej smakują z dżemem - zdradziła siedmioletnia Ola, która w sobotę wykonała swojego pierwszego obwarzanka.
Akcja była elementem promocji obwarzanków wytwarzanych tradycyjnie, posiadających odpowiedni certyfikat. Zorganizowała ją firma Artim wspólnie z Małopolską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?