Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto obwarzanka

(PD)
Podczas jarmarku krakowskie specjały smakowały wyjątkowo
Podczas jarmarku krakowskie specjały smakowały wyjątkowo Wojciech Matusik
Wydarzenie. Na Małym Rynku odbył się wyjątkowy jarmark, poświęcony kulinarnym symbolom miasta. Degustacja i pokazy tradycyjnego wypieku obwarzanka, precla oraz bajgla przyciągnęły tłumy nie tylko krakowian.

- Pogoda sprzyjała piekarzom, a wśród gości nie zabrakło zagranicznych turystów, zwłaszcza z Niemiec - podkreślił Kazimierz Czekaj, współorganizator tegorocznego święta obwarzanka. W sobotę i niedzielę, na najmłodszych amatorów obwarzanków, czekały pokazy tradycyjnego wypieku.

Towarzyszyły im barwne ciekawostki, opowiadane przez krakauera i pisarza Leszka Mazana, który tłumaczył, jaka jest różnica między obwarzankiem, preclem i bajglem.

Uczestnicy jarmarku dowiedzieli się także, że król Władysław Jagiełło, przygotowując się do bitwy pod Grunwaldem zamówił u krakowskich piekarzy 16 wozów z miejscowym specjałem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski