Sołtys Dubia Krzysztof Cekiera podkreśla, że święto pstrąga wpisało się w miejscową tradycję. Tu była najstarsza w Europie Środkowej pstrągarnia "Rózin", założona w 1850 r. na zlecenie hrabiów Potockich.
- Od dzieciństwa pamiętam stawy pełne ryb, ale teraz wszystko zamknięte. Upadło przedsiębiorstwo rybackie, które się tym zajmowało - mówi z żalem sołtys. Leszek Mirek, wiceprezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich na Rzecz Rozwoju Wsi Dubie i Okolic przypomina, że kilka stawów było zaopatrywanych z rzeki Szklarki, a także z bijącego tu źródełka. Obaj mają nadzieję, że będzie tu jeszcze pstrągarnia.
Mieszkańcy wciąż przychodzą na Dni Pstrąga. Gospodynie z miejscowego KGW pieką dla gości ciasta. - Mamy 26 rodzajów: serniki, szarlotki, ciasta biszkoptowe, czekoladowe - mówią i zapraszają na występy koleżanek z pięciu zaprzyjaźnionych kół.
Pstrągi oferuje restauracja Fykas. - Jeszcze dwa lata temu pochodziły z miejscowej pstrągarni, teraz trzeba je sprowadzać z innych - mówią Urszula Szumiec i Janina Karcz, szefowe placówki gastronomicznej. Kucharze smażyli i grillowali pstrągi z pietruszką, koperkiem, czosnkiem i w migdałach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?