Świeże na węch

mab
Udostępnij:
Także badanie jakości produktów technicznych, spożywczych i innyc, wymaga stosowania niezawodnych sposobów kontroli, eliminujących wadliwe i nieświeże wyroby. To także wydaje się oczywiste, ale w praktyce bywa różnie. W jednym z tarnowskich supermarketów ludzie osłupieli na widok osobliwego "punktu kontroli świeżości kurczaków". I do tej pory trwają w stanie osłupienia.

Bez narkozy

   Oprócz precyzjnych miar (zalegalizowanych i urzędowo stosowanych na całym cywilizowanym świecie) ludzie często stosują dla własnych potrzeb metodę "na oko". Tam, gdzie wymagana jest absolutna dokładność, nie można jednak pozwolić sobie na żaden margines błędu. Metoda "na oko" prowadzi do pewnej katastrofy konstrukcyjnej, budowlanej itp.
   Do marketu dotarła partia kurczaków, każdego z nich brała do ręki pracownica sklepu i na oczach klientów dokładnie obwąchiwała. Kichnęła przy tym kilka razy i wytarła zadarty nosek. Metodą "na nosa" sprawdziła jednak szybko świeżość kilkudziesięciu kurczaków, badanie wypadło dla nich pomyślnie. Ale wszystkim obserwatorom tej scenki odeszła ochota na niedzielny rosół. Czy te sklepowe praktyki kontrolne też odejdą? Należy wątpić - metody "na oko" i “na nosa" cieszą się u nas wciąż niebezpieczną popularnością.
(mab)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie