Świeże na węch

mab
Także badanie jakości produktów technicznych, spożywczych i innyc, wymaga stosowania niezawodnych sposobów kontroli, eliminujących wadliwe i nieświeże wyroby. To także wydaje się oczywiste, ale w praktyce bywa różnie. W jednym z tarnowskich supermarketów ludzie osłupieli na widok osobliwego "punktu kontroli świeżości kurczaków". I do tej pory trwają w stanie osłupienia.

Bez narkozy

   Oprócz precyzjnych miar (zalegalizowanych i urzędowo stosowanych na całym cywilizowanym świecie) ludzie często stosują dla własnych potrzeb metodę "na oko". Tam, gdzie wymagana jest absolutna dokładność, nie można jednak pozwolić sobie na żaden margines błędu. Metoda "na oko" prowadzi do pewnej katastrofy konstrukcyjnej, budowlanej itp.
   Do marketu dotarła partia kurczaków, każdego z nich brała do ręki pracownica sklepu i na oczach klientów dokładnie obwąchiwała. Kichnęła przy tym kilka razy i wytarła zadarty nosek. Metodą "na nosa" sprawdziła jednak szybko świeżość kilkudziesięciu kurczaków, badanie wypadło dla nich pomyślnie. Ale wszystkim obserwatorom tej scenki odeszła ochota na niedzielny rosół. Czy te sklepowe praktyki kontrolne też odejdą? Należy wątpić - metody "na oko" i “na nosa" cieszą się u nas wciąż niebezpieczną popularnością.
(mab)

Najnowsze oferty na Black Friday

Materiały promocyjne partnera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.