Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata

opr. Magda Smoleń
Szukasz przepisów na sylwestrowe przekąski, które zaskoczą twoich gości? Zobacz inspiracje na zakąski z całego świata.
Szukasz przepisów na sylwestrowe przekąski, które zaskoczą twoich gości? Zobacz inspiracje na zakąski z całego świata. Fot. materiały prasowe
Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? Zobacz przepisy na proste przekąski z całego świata, które zrobisz w mig!

Spis treści

Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut!

Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie:

  • ciasta francuskiego
  • makaronu
  • wrapów

spektakularnie urozmaicisz przyjęcie, a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!

Nuggetsy w panko 

Nuggetsy w panko.
Nuggetsy w panko.

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut 
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 100 g Panierki panko House of Asia
  • 4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food 
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki
  • 500 ml oleju do smażenia 

Do podania:

  • 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
  • 3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

Sposób przygotowania: 
Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut. 
Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.

Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake

Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake.
Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake.

Ilość porcji: 4 
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia
  • 3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej 
  • 1 cebula drobno pokrojona 
  • 2 jajka 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • Pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania: 
Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj. 
Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj. 
Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. 

Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą

Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą.
Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą.

Ilość porcji: 2  
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico 
  • 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food
  • 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico 
  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku 
  • 200 g sosu pomidorowego 
  • 1 cebula pokrojona w piórka 
  • 200 g startego sera żółtego typu gouda 
  • 5 łyżek oleju 

Sposób przygotowania: 
Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz.  
Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony. 
Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj.
Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. 

Sałatka z makaronem i krewetkami

Sałatka z makaronem i krewetkami.
Sałatka z makaronem i krewetkami.

Ilości porcji: 1
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
  • 12 krewetek Black tiger 16/20 
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę 
  • 2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka 
  • 1/2 marchewki pokrojonej w słupki 
  • 1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pól 
  • 4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej 
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sos: 

  • 2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
  • 3 łyżki majonezu 
  • Sok z 1 limonki 
  • Czarny pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. 
Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj. 
Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką.

Ilość porcji: 4 
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico
  • 5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 100 g szynki pokrojonej w paski 
  • 100 g startego sera typu gouda
  • 100 g sosu pomidorowego 
  • 50 g kukurydzy z puszki 
  • 1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania: 
Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita. 
Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. 

Tortilla z serkiem i szynką

Tortilla z serkiem i szynką.
Tortilla z serkiem i szynką.

Ilość porcji: 4 
Czas: 10 minut 
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico 
  • 15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico 
  • 100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia 
  • 100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki 
  • 50 g szpinaku świeżego 
  • 100 g serka śmietankowego 
  • Kilka zielonych oliwek

Sposób przygotowania: 
Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno. 
Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut. 
Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski