Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęste i pożywne zupy, które nasycą każdego. Przygotujesz je w okamgnieniu. Zobacz przepisy naszych Czytelników

OPRAC.: Magda Smoleń
TOP 10 gęstych, pożywnych zupy, które przygotujesz w okamgnieniu. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
TOP 10 gęstych, pożywnych zupy, które przygotujesz w okamgnieniu. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Co powiecie na gęste, aromatyczne zupy? Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a z powodzeniem mogą zastąpić cały obiad! Pyszna zupa gulaszowa, rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków, gęsta grochówka po mirowsku, rozgrzewająca zupa serowa z pulpetami to tylko niektóre propozycje naszych Czytelników na pyszne, geste i pożywne zupy! W sam raz na chłodniejsze dni. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Gęste, pożywne zupy. Zobacz przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej:

  • Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków
  • Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką. Treściwa i pyszna
  • Pyszna zupa gulaszowa z pieczarkami, papryką i ogórkiem kiszonym
  • Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
  • Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami
  • Parzybroda po mirowsku
  • Tradycyjny krupnik domowy
  • Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Zupa ziemniaczana  z boczkiem i kiełbasą
  • Kwaśnica góralska mojej babci

Czy zupa może być również pełnowartościowym, pożywnym daniem? Może, jak najbardziej. Na przykład ugotujmy gęstą zupę krem na bazie kalafiora, cukinii, białej pietruszki, selera, dodajmy jogurt naturalny, doprawmy pobudzającymi przyprawami, np. chili, podajmy z czosnkowymi grzankami bądź kaszą. Micha takiej zupy na pewno wystarczy niejednemu zabieganemu pracownikowi korporacji. A jak szybko się ją robi i odgrzewa w pracowniczej mikrofalówce!

Pamiętajmy też, że najbardziej wartościowa zupa to... każda składająca się z krótko gotujących się warzyw, na prawdziwym wywarze z mięsa lub jarskim, bez sztucznych kostek, z naturalnym ryżem, pełnoziarnistym makaronem bądź kaszą, posypana zieleniną.

Nasze babcie większość zup zaprawiały tłustymi śmietanami, zasmażkami, dodawały rozgotowany wręcz makaron, a z warzyw, po kilkugodzinnym gotowaniu, nie zostawało w zasadzie nic wartościowego. Takie zupy za bardzo nie służą naszemu zdrowiu, raczej zapychają. W dodatku nastąpiła era dodawania do wszystkiego kostek rosołowych i podobnych „przypraw”, co jest już kolejną porcją chemii, nie przez każdego dobrze tolerowaną. Obecnie gotuje się więcej lżejszych zup czy warzywnych kremów. Większość z nas rozumie już co to znaczy makaron al dente, stosuje jogurt zamiast śmietany, czy kaszę jaglaną dla urozmaicenia – zamiast ziemniaków. Takie propozycje są jak najbardziej w porządku.

Historia zupy. Skąd się wzięła zupa na polskich i światowych stołach? Jakie zupy jadamy najczęściej?:

Szukasz pomysłu na smaczne dania? Zobacz sprawdzone przepisy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gęste i pożywne zupy, które nasycą każdego. Przygotujesz je w okamgnieniu. Zobacz przepisy naszych Czytelników - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski