Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]
Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny
Składniki:
4 piersi z kurczaka
300 dag boczku wędzonego
3 duże cebule
pół szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić na plasterki, a obraną cebulę w krążki. Następnie przygotować marynatę: w misce wymieszać olej z wszystkimi przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Zakryć szczelnie folią spożywczą lub pokrywką i odstawić na trzy godziny do lodówki. Na metalowe szpadki lub namoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków nabijać ciasno na przemian: mięso, cebulę i boczek. Opiekać ze wszystkich stron na aluminiowych tackach, polewać pozostałą marynatą. Robić to tak długo, aż mięso ładnie się zrumieni na zewnątrz, a w środku będzie upieczone i miękkie.
Przepis Janiny Czai
Zobacz również szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej.