Jednak to nie wszystko, w mleku i wyrobach mlecznych znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, a także składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, cynk. Mleko m.in. zmniejsza ryzyko osteoporozy, korzystnie wpływa na układ krążenia i – według najnowszych badań – poprawia pamięć.
Co jednak robić, jeśli nie możemy pić mleka z powodu uczulenia na zawarte w nim białko lub z powodu nietolerancji laktozy? Chociaż problem uczulenia dotyczy niespełna 2 proc. populacji świata, w tym ok. 15 proc. Polaków, to już nietolerancję laktozy stwierdza się u większej liczby osób (ok. 1/3 dorosłych Polaków). Dla osób z zaburzeniami trawienia laktozy lub nielubiących mleka alternatywą może być żółty lub biały ser.
Trzeba jednak pamiętać, że twaróg w dużym stopniu jest pozbawiony cennych składników odżywczych, gdyż przechodzą one w procesie technologicznym do serwatki (traci ok. 80 proc. wapnia zawartego w mleku). Mniejsze straty są przy produkcji sera żółtego, który zawiera ok. 6 razy więcej wapnia niż ser twarogowy. Szklankę mleka można też zastąpić kefirem, jogurtem lub maślanką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?