MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem...
fot. lesyamalkovich11/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E407 – Karagen

Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem pozyskiwanym z czerwonych wodorostów. Często występuje w przetworach i deserach mlecznych, w tym w produktach dietetycznych, przetworach owocowych (m.in. dżemach niskosłodzonych), mleku modyfikowanym dla niemowląt i środkach spożywczych dla dzieci.

Pewne metody przetwarzania karagenu (i przemiany w układzie trawienia) powodują jednak, że przekształca się on do polimeru o nasilonych działaniach niepożądanych. To m.in. wywoływanie stanów zapalnych jelit i zaburzeń ich funkcjonowania, a także zwiększenie ryzyka rozwoju zespołu jelita drażliwego, wrzodów i nowotworów.

Zobacz również

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Porty muszą być zabezpieczone. To cel sabotażu

Porty muszą być zabezpieczone. To cel sabotażu

Polecamy

Iga Świątek awansowała do finału turnieju WTA w Rzymie. Zobacz zapis relacji na żywo

Iga Świątek awansowała do finału turnieju WTA w Rzymie. Zobacz zapis relacji na żywo

Polacy wciąż w grze o igrzyska! Pewny awans naszych zawodników do fazy pucharowej!

Polacy wciąż w grze o igrzyska! Pewny awans naszych zawodników do fazy pucharowej!

Maciej Musiał: Obserwuję świat i reaguję na to, co mi się przytrafia

PLUS
Maciej Musiał: Obserwuję świat i reaguję na to, co mi się przytrafia