MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szkolny jadłospis

Redakcja
Propozycja dziennego jadłospisu dla dziecka w wieku 7 - 9 lat o umiarkowanej aktywności ruchowej. Jego wartość kaloryczna wynosi około 1800 kcal.

Śniadanie ("dla śpieszących się do pracy i szkoły")
Mleko 2 proc. 200 ml (szklanka)
Płatki kukurydziane 25 g (2/3 szklanki)
Sok pomarańczowy 200 ml (szklanka)
W śniadaniu należy zaplanować posiłek mleczny z dodatkiem produktów zbożowych (wybierajmy te produkty, które mają mało dodatku cukru, np. naturalne płatki owsiane, kukurydziane, typu musli). Możemy również uwzględnić pieczywo (najlepiej razowe pełnoziarniste) łączone z serami lub wędliną lub napojami mlecznymi. Pamiętajmy o dodatku świeżych warzyw, owoców lub soków.
II śniadanie
Bułka grahamka 50 g (średniej wielkości bułka)
Masło ekstra 5 g (mała płaska łyżeczka)
Ser gouda tłusty 15 g (1 - 2 plasterki)
Papryka czerwona 20 g (2 plastry)
Sok jabłkowy 150 - 200 ml (mały kartonik soku)
Śliwki 100 g (ok. 5 śliwek)
Pamiętajmy, że kanapka do szkoły nie może sprawiać kłopotu naszemu dziecku, nie może się rozsypywać i zbyt mocno pachnieć np. cebulą, jajkiem. Zamiast zaproponowanej porcji sera możemy uwzględnić różnogatunkowe wędliny lub pasztety, pamiętajmy też o dobrym źródle wapnia (sery, jogurty czy napoje mleczne) oraz witamin (warzywa i owoce).
Obiad
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem zabielana jogurtem 200 ml (talerz zupy)
Ziemniaki późne 150 g (2 łyżki)
Pietruszka zielona 5 g (łyżeczka)
Pierś z kurczaka 80 g (pojedynczy filet)
Mizeria ze śmietaną 60 g (połowa salaterki)
Kompot owocowy/woda mineralna 200 ml
Zupy należy przygotowywać na wywarze mięsnym lub jarskim (z włoszczyzny), ze względu na nadmiar sodu nie zaleca się gotować na tzw. kostkach rosołowych.
Zamiennie do mięsa można uwzględnić rybę, jaja lub inne rodzaje mięsa, przygotowane najlepiej poprzez gotowanie lub duszenie. Zawsze w obiedzie powinny znaleźć się surówki oraz gotowane warzywa.
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe 50 g (drożdżówka)
Jogurt owocowy 1,5 proc. tłuszczu 150 g (mały jogurt)
Gruszka 150 g (średniej wielkości gruszka)
Kolacja (propozycja ciepła na chłodne dni)
Makaron z brokułami duszony na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym
Makaron dwujajeczny 100 g (3 łyżki makaronu)
Brokuł 150 g (7 różyczek brokuła)
Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
Herbata z cytryną 200 ml
Kolacja powinna być posiłkiem lekkostrawnym, gdzie podstawą są warzywa z dodatkami produktów białkowych, w tym również mlecznych oraz pieczywa, makaronów.
Opracowanie jadłospisu:
Beata Pióreczka, Agnieszka Kozioł-Kozakowska oraz dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, z Zakładu Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego WOZ CM UJ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski