Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagowe szaleństwo

Ania Starmach
Co roku z wytęsknieniem wyczekuję sezonu szparagowego. I jest. Przez najbliższe kilka tygodni zamierzam więc jeść je codziennie! W jakiej postaci? Zobaczcie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Krem ze szparagów

Składniki: 500 g zielonych szparagów, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki, 5 łyżek płatków parmezanu, oliwa z oliwek, bazylia
Przygotowanie: Jeśli szparagi mają grube, twarde końce, odetnij je lub obierz. Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” tak, by czubki wystawały nad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Zupę podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.

Biała pizza

Farsz: 200 g mascarpone, 50 g kwaśnej śmietany, 20 białych szparagów, 2 kulki sera mozzarella, 2 jaja. Ciasto: 500 g mąki, 200 ml wody, 30 ml oliwy, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru
Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem. Wymieszaj je z mąką, oliwą i wodą oraz solą. Wyrobione ciasto odłóż na 30 min, by urosło. Szparagi obierz, odłam twardą końcówkę, gotuj ok. 8 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i jajami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 1 dużą pizzę lub podziel na mniejsze porcje. Każdy z nich posmaruj masą mascarpone, wyłóż na nią pokrojone szparagi, całość posyp pokrojoną drobno mozzarellą, odrobiną soli i pieprzu, piecz 15–20 minut w temperaturze 200 stopni.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki: 10 szparagów (zielone lub białe), 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej, 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka masła
Przygotowanie: Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Owiń każdy w kawałek szynki. Do szklanki włóż kawałek folii przezroczystej (brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3–4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.

Sałatka z zielonych szparagów z orzeszkami pinii

Składniki: 50 g orzeszków pinii, 50 g parmezanu, pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, cytryna
Przygotowanie: Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu na 1, 2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce, pokrój je w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimną wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szparagowe szaleństwo - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski