Sztuczne kolory

Zdjęcie autora materiału

Dziennik Polski 24

Fot. Theta

Fot. Theta

Już w starożytnym Egipcie do poprawiania kolorów potraw używano wyciągów lub nalewek z barwnych roślin i organizmów zwierzęcych. Od tamtej pory wynaleziono i opatentowano ponad 200 naturalnych i sztucznych barwników.
Fot. Theta

Fot. Theta

Fot. Theta

ODŻYWIANIE. Barwniki azowe podejrzane o powodowanie nadpobudliwości u dzieci

Jeszcze około 50 lat temu do nadawania żywności atrakcyjnego koloru używano na świecie ok. 160 substancji, z czego ponad 60 syntetycznych. Wraz z postępem badań nad żywnością pojawiły się sygnały o szkodliwości wielu barwników (np. podejrzanie

Pozostało jeszcze 93% treści

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł:

Masz dostęp? Zaloguj się

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo