W skrócie
Jajka po szkocku tradycyjnie smaży się w głębokim tłuszczu. Można jednak ulepszyć starą metodę i rozsmakować się w pieczonych jajkach po szkocku. Będą mniej rumiane niż smażone, ale smakują równie dobrze. Przy tym są w równym stopniu chrupiące. Zobacz przepis na domowe jajka po szkocku.
Jajka po szkocku – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 7 jajek,
- 10 ml wody,
- 65 g mąki pszennej,
- 3 g soli gruboziarnistej,
- 3 g pieprzu cayenne,
- 165 g bułki tartej,
- 700 g surowych kiełbasek wieprzowych,
- 300 ml oleju roślinnego do smażenia.
Jak zrobić jajka po szkocku?
Przygotowanie:
- W dużym garnku należy ugotować 6 jajek. Wody powinno być tyle, aby przekraczała poziom wysokości jajek o 2 cm.
- Następnie jajka należy doprowadzić do pierwszego wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem przez 6 minut. Dzięki tej metodzie można uzyskać jajka po szkocku z płynnym żółtkiem w środku.
- Kolejnym krokiem jest odlanie wody i zalanie jajek wrzątkiem do całkowitego wystudzenia. Wtedy należy je obrać.
- W szerokiej misce należy wymieszać mąkę pszenną, sól i pieprz kajeński.
- W drugiej misce należy roztrzepać jajko z wodą.
- W trzeciej misce należy umieścić bułkę tartą.
- Z kiełbasek wieprzowych trzeba wyjąć mięso i podzielić na 6 porcji po 115 g. Należy je wyrobić w dłoni i rozpłaszczyć. Porcją mięsa należy otoczyć obrane jajko. Tak trzeba postąpić z każdym jajkiem.
- Następnie jajka po szkocku należy obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na patelni z grubym dnem należy rozgrzać olej do 170° Celsjusza. Jajka po szkocku należy smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
- Jajka po szkocku należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sposób podania
Jajka po szkocku świetnie smakują podane na ciepło lub na zimno. W lodówce mogą być przechowywane przez maksymalnie trzy dni. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, sosem chrzanowym lub sałatką z pora. Można także przyrządzić jajka po szkocku z boczkiem. W takim przypadku plastry boczku należy ułożyć na krzyż na jajku, a następnie obłożyć mięsem mielonym.
Czytaj także: Bezkonkurencyjne jajka faszerowane szynką. Przepis na szybką przekąskę na święta wielkanocne. Twoi goście będą zachwyceni
Jajka po szkocku z piekarnika
Aby zrobić odchudzoną wersję tradycyjnego dania, zachęcamy do jej upieczenia. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 210° Celsjusza bez termoobiegu i piec jajka po szkocku przez 20-25 minut. Danie powinno uzyskać złotą barwę i chrupiącą panierkę.
Pochodzenie jajek po szkocku
Danie pochodzi ze Szkocji. Uważa się, że historycznie zostało zainspirowane przez kuchnię kolonialną XVI wieku. Prawdopodobnie przepis został zaczerpnięty z kuchni indyjskiej. Tam przyrządzało się danie z jajek i mięsa mielonego, które doprawiane było wieloma aromatycznymi przyprawami znanymi w Azji. W Szkocji miało szybko się przyjąć jako metoda efektywnego zagospodarowania łatwo dostępnych składników. Danie doceniane było też przez kucharki z racji, że można było je robić ze skrawków mięsa. Współcześnie jajka po szkocku mogą wpisać się w gotowanie posiłków w duchu zero waste, czyli sprzyjających niemarnowaniu żywności.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?