Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie i wykwintne przekąski, czyli włoska bruschetta niejedno ma imię [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Bruschetta to pyszna włoska przekąska. Zobacz przepis na oryginalną bruschettę i wariację na jej temat.
Bruschetta to pyszna włoska przekąska. Zobacz przepis na oryginalną bruschettę i wariację na jej temat. Fot. Sylwia Ładyga
Bruschetta to nic innego jak pyszna grzanka z oliwą, pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Można na niej położyć inne składniki: mozzarellę, bakłażana, cukinię, paprykę, oliwki czy szynkę parmeńską. Zobacz przepis na oryginalną włoską bruschettę i inne wariacje na jej temat.

Spis treści

Bruschetta to włoska przekąska, której historia sięga aż XV wieku! Prawdopodobnie wymyślili ją włoscy rolnicy pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. W czasie przerw w pracy posilali się opieczonymi nad ogniskiem kawałkami chleba, skropionymi oliwą i posypanymi solą.

Swoją nazwę bruschetta zawdzięcza sposobowi przyrządzenia: bruscare w dialekcie rzymskim oznacza właśnie pieczony nad ogniem.

Bruschetta jest świetnym pomysłem na przekąskę.

Oryginalna włoska bruschetta

Oryginalna włoska bruschetta.
Oryginalna włoska bruschetta. fot. pixabay

Składniki

  • kilka kromek chleba
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść bazylii
  • sól

Wykonanie
Pokrojony chleb lekko skropiony oliwą zgrillować, aż będzie chrupiący i złocisty. Upieczone kawałki natrzeć czosnkiem, ale bardzo delikatnie. Pomidorki pokroić bardzo cienko i odsączyć z soku, który z nich wypłynie (jeśli go zostawimy, chlebek się rozmoczy i będzie miękki). Do pomidorków dodać porwaną na kawałki bazylię, oliwę i sól. Na upieczone grzanki, potarte czosnkiem, ułożyć porcje pomidorów z bazylią.
Przepis: Mateo Brunetti, uczestnik kulinarnego show Masterchef

Bruschetta z pomidorową salsą

Bruschetta z pomidorową salsą.
Bruschetta z pomidorową salsą. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • bagietka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • łyżka parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól morska , pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek dobrej jakości

Wykonanie
2 ząbki czosnku drobno posiekać, wymieszać ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem.
Bagietkę pokroić, posmarować oliwą, opiec na grillu, a następnie posmarować ostatnim ząbkiem czosnku.
Nałożyć pomidorową salsę, doprawić solą oraz pieprzem i świeżą bazylią.
Zajadamy! Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Bruschetta z gorgonzolą i gruszką

Bruschetta z gorgonzolą i gruszką.
Bruschetta z gorgonzolą i gruszką. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 3 kromki chleba
  • 100 g gorgonzoli
  • 1 gruszka
  • poszatkowana natka pietruszki
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • 1 łodyga selera naciowego
  • czosnek

Wykonanie:
Pokroić drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba natrzeć go ząbkiem świeżego czosnku, skropić oliwą i posmarować gorgonzolą. Podsmażyć pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i udekorować nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis: Marco Ghia

Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi.
Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 100 g gorgonzoli
  • czosnek
  • 100 g orzechów włoskich
  • świeży czosnek
  • oliwa
  • sól
  • rozmaryn
  • miód gryczany

Wykonanie
Podsmażony chleb natrzeć ząbkiem czosnku, skropić oliwą i posmarować gorgonzolą.
Udekorować orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawić solą i rozmarynem.
Przepis: Marco Ghia

Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią

Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią.
Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 3 kromki chleba
  • 200 g ricotty
  • 30 g bazylii
  • 5 rzodkiewek
  • 8 truskawek
  • miód

Wykonanie
Podsmażyć chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki zmiksować na krem. Całość udekorować truskawkami i miodem.
Przepis: Marco Ghia

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybkie i wykwintne przekąski, czyli włoska bruschetta niejedno ma imię [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski