1 września ubiegłego roku weszły w życie restrykcyjne zasady zaopatrzenia szkolnych sklepików i stołówek. Spowodowały one, że z półek w sklepikach zniknęły nie tylko napoje gazowane i czipsy, ale również czekolada, drożdżówki z lukrem, dosładzane napoje owocowe i pszenne bułki. To wszystko zastąpiła zdrowa żywność: kanapki z ciemnego pieczywa, sałatki, owoce, woda mineralna czy soki, ale w małych, 0,5-litrowych butelkach. Tymczasem uczniowie zmęczeni po lekcji WF-u dopytują się o większe butelki.
I właśnie m.in. zapis o dopuszczalnej pojemności opakowań z piciem miałby zostać zniesiony w nowym rozporządzeniu dotyczącym sprzedaży w sklepikach szkolnych i żywienia w stołówkach. Informację o przygotowaniu tego projektu i spotkaniu w Sejmie na ten temat zamieścił portal slowfood.edu.pl.
Nowe rozporządzenie dopuszcza sprzedaż w sklepikach m.in. kanapek (bez określenia rodzaju pieczywa), pieczywa półcukierniczego lub cukierniczego, sałatek, surówek, mleka i koktajli na jego bazie, np. owocowych czy warzywnych, śniadaniowych produktów zbożowych. Do sklepików na pewno nie wróci śmieciowe jedzenie.
Projekt nowego rozporządzenia musi jeszcze trafić do konsultacji społecznych. Złagodzone przepisy miałyby obowiązywać od 1 września 2016 r.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?